Як вибрати “розумне” обладнання для автоматизації складу та логістики?

У сучасному бізнесі, будь-то виробничі підприємства, логістичні компанії, великі інтернет-магазини чи дистриб'ютори, важливу роль відіграє ефективне управління двома відділами: склад та логістика.

0
12

Саме завдяки їх безперебійній та точній роботі компанія може стати потужним конкурентом та заволодіти значною частиною ринку. Одним з основних викликів, з якими стикаються вищезгадані підприємства, є людський фактор та ручне виконання рутинних завдань, що може призводити до помилок, затримок та підвищених витрат. Для розв’язання цих проблем потрібна автоматизація робочих процесів.

Сучасне обладнання для автоматизації складу та логістики: ТОП 5 продуктів

В Україні ефективна автоматизація складу можлива завдяки таким компаніям, як UIS. Це розробники програмного забезпечення та різного обладнання, з яким й можлива автоматизація логістики та складів.

Однак, мова рідко про якийсь один продукт. Сьогодні компанії інвестують у різні види обладнання та систем, щоб зробити свої складські операції більш ефективними й перетворити склад у єдиний механізм. Те саме стосується й логістичного відділу.

Загалом можна виділити п’ять продуктів, у які варто інвестувати тим, хто займається виробництвом, перевезеннями, має активні склади площею понад 1000 м2, стикається щоденно з сортуванням товарів тощо.

  1. WMS система для управління складом — це комплексне ПЗ, яке охоплює безліч процесів на складі. Система має багато функцій та автоматизує низку завдань, які до цього виконувались вручну.
  2. TMS система для управління логістикою — цей продукт схожий до попереднього, однак його функції зовсім інші й зосереджені на автоматизації саме логістичних процесів, контролі роботи кур’єрів тощо.
  3. Pick by light, Put to light — автоматизує сортування на складі. Це вже не ПЗ, а повноцінне обладнання, яке знадобитися тим, хто щоденно стикається з комплектацією замовлень та візуальним сортуванням.
  4. Автоматичні сортувальні лінії — система, що переміщує товари в необхідні контейнери. Це теж обладнання, яке автоматизує сортувальні процеси, однак конвеєр сортує повноцінні посилки та вантажі й розподіляє їх до потрібних контейнерів безпосередньо перед відправкою.
  5. Комплекс Metrix — автоматична система для вимірювання ваги, розмірів та габаритів вантажів. Чудово економить час та кошти компаній, які щоденно відправляють вантажі й хочуть зекономити на вартості доставки.

Ці продукти можна використовувати як самостійно, так і у комбінації, залежно від потреб конкретного бізнесу.

Якщо останні три обладнання виконують лише вищезазначені функції й не потребують детального опису, то WMS і TMS дещо складніші продукти. Про їх функціонал варто розповісти трішки детальніше.

Функціонал WMS системи

Для компаній, які бажають залишатися конкурентоспроможними, масштабуватися та розвиватися, важливо усвідомити, що добре налагоджена робота складу – це ключовий фактор. У цьому контексті система управління складом (WMS) стає найкращим рішенням для автоматизації. WMS — це програмне забезпечення, яке інтегрується з вже існуючими системами компанії та постачається з необхідною інфраструктурою, як от принтери та сканери штрих-кодів.

Серед основних функцій ПЗ:

  • Автоматична інвентаризація, яка дозволяє уникнути затримок чи пауз у роботі та помилок у звітах;
  • контроль комплектації замовлень, що спрощує процес підготовки до відправки товарів;
  • прийом, зберігання та відвантаження товарів з використанням сканування штрих-кодів для швидкої та точної обробки даних;
  • моніторинг продуктивності працівників за допомогою встановлених KPI;
  • а ще оптимізація простору на складі, переведення документації в електронний формат та багато інших корисних опцій, які гарно відображаються на ефективності компанії загалом.

Інвестиції у WMS систему окуповуються вже протягом першого року використання.

Функціонал TMS системи

Аналогічно складу, логістика може бути автоматизована з використанням спеціального програмного забезпечення, такого як система управління транспортом (TMS). Це програмне забезпечення замінює традиційні процеси керування документацією та виконує безліч завдань автоматично.

Основні функції TMS включають:

  • Електронне ведення даних, електронні звіти, маршрутні листи тощо;
  • моніторинг продуктивності кур’єрів у реальному часі;
  • надання клієнтам унікальних послуг, таких як доставка у певний час;
  • TMS також дозволяє автоматично складати маршрути та швидко перепланувати їх у разі несподіваних ситуацій.

Як і WMS, система управління логістикою теж окуповується протягом першого року експлуатації, однак у випадку з обома продуктами це актуально, якщо вони вітчизняного виробництва. Імпортні системи окуповуватимуться довше через значно вищу вартість.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Пожалуйста, введите ваш комментарий!
пожалуйста, введите ваше имя здесь